tirsdag 1. november 2011

Stomi? Utlagt tarm? Tarm i pose??

For de som kjenner meg og som også har fått med seg noen innlegg på bloggen min vet at jeg har utlagt tarm. Da jeg istad satt å klippet poser som brukes til denne såkalte drittjobben kom jeg til å tenke på hva folk egentlig tenker når de hører begrepet "utlagt tarm"? 

På et finere språk sier en ikke av man har utlagt tarm, men at man har stomi. Men om man treffer noen og kommer inn på dette og du sier du har stomi så er det svært skjeldent vedkommende vet hva stomi er. Da sitter de som regel som et stort spørsmålstegn, ser spørrende på deg og lurer på hva det du nettopp sa, betyr. 
(Bilde: Google)
Fra jeg var liten har jeg alltid hørt snakk om utlagt tarm siden dette er ganske normalt i forhold til min diagnose. Skrekken fra jeg var liten og jeg hørte disse ordene satt i meg lenge. Fordi ingen forklarte meg helt konkret hva utlagt tarm betydde, så jeg i mange år for meg at det å ha stomi ville si at de kutta opp magen, dro ut alle meterne med tarmer og la de i en plastikkpose utenpå magen. Voilá, utlagt tarm! 
Ikke rart jeg ikke ville ha det...?!!! 

Da spørsmålet på ny dukket opp i mer voksen alder fikk jeg helt konkret vite hva som ville skje om jeg fikk stomi. Det var da slettes ikke hele tarmsystemet som skulle ut og oppbevares i en stor plastikkpose på magen, men en bitteliten del av tarmen skulle draes ut til hudnivå på magen for så å få en liten pose over seg til å samle opp avfallet som kommer ut. 
(Bilde: Google)
Jeg hadde lettere for å si ja til pose på magen etter å ha fått nok informasjon om hva det innebar;) 

Min historie om å få stomi skreiv jeg her på bloggen for ei tid tilbake og kan leses HER!

2 kommentarer:

  1. første gangen de sa til meg at jeg skulle få utlagt tarm tenkte jeg også at de skulle ta tarmen ut og sette den i en bærepose som jeg skulle bære på. Trur de sier det for at du skal bli positivt overrasket når du finn ut at det ikke er sånn det er ;)

    SvarSlett
  2. SV: Hehe, ja jeg ble iallefall himla letta da jeg forstod det ikke var snakk om bærepose og mertervis av tarm utforbi kroppen :p

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails